Trufle miłości

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miłość i pożądanie to romantyczne połączenie. Wiśnia w czekoladzie to afrodyzjak wśród przysmaków. A Trufle miłości to moja propozycja na słodkie zwieńczenie romantycznej kolacji dla dwojga kochanków.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - cukier: 1 szklanka
    - jaja klasy L: 4 sztuki
    - mąka pszenna luksusowa: 1 szklanka
    - cukeir waniliowy: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao: 1 łyżka
    - margaryna roztopiona: 50 gramów
    - aromat rumowy w proszku: 1 szczypta
    - barwnik czerwony w proszku: 1 szczypta
    DODATKOWO:
    - mascarpone: 150 gramów
    - tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao): 2 sztuki
    - wiśnie drylowane z syropu słoik: 1 sztuka
    - rum: 3 łyżki
    - cukier perlisty: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trufle miłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trufle miłości-1 1. Ciasto:

    1. Zmiksuj 1 szklankę cukru z 4 jajkami.

    2. Dodaj 1 szklankę mąki, łyżkę cukru waniliowego i łyżeczkę proszku do pieczenia.

    3. Dodaj kakao.

    3. Dodaj stopioną margarynę.

    4. Dodaj barwnik i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto.

    5. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i piecz 20 do 30 minut w temperaturze 175°C. Kiedy upieczesz ciasto, rozdrobnij je na gruby "piasek".
  • Trufle miłości-2 2. Trufle:

    1. Gdy ciasto ostygnie i będzie zimne dodaj kremowy serek oraz rum.

    2. Teraz włóż tak przygotowane ciasto do zamrażarki na około 15min, może trochę dłużej, inaczej ciasto będzie się kruszyć, gdy będziesz wyrabiać kulki.

    3. Jak wyjmiesz z zamrażarki uformuj kulki. Takie o średnicy około 3cm będą w sam raz.

    4. Teraz zrób palcem wgłębienie i włóż do środka wiśnię. Znów uformuj kulkę.

    5. Odkładaj wyrobione kulki na blaszkę lub talerz wyłożony pergaminem.

    6. Gdy zużyjesz już całe ciasto, włóż tak wykonane kulki z powrotem do zamrażarki na 30min.

    7. W tym czasie stop czekoladę w kąpieli wodnej. Najlepiej jest poddać czekoladę temperowaniu, ale nie jest to konieczne.

    8. Jak czekolada będzie już bardzo lejąca zanurzaj kolejno kulki. Można to zrobić trzymając za wystający ogonek, jednak mi dwie kuleczki odpadły więc lepiej jest asekurować się widelcem.

    9. Gdy odcieknie cały nadmiar czekolady odłóż kulkę na pergamin.Odkładaj oblane czekoladą kulki na pergamin lub inną śliską powierzchnię, abyś mogła po zastygnięciu czekolady swobodnie oderwać od podłoża.

    10. Gdy oblejesz wszystkie kulki, udekoruj je cukrem perlistym (albo innymi dekoracjami) i odłóż je do lodówki albo zamrażarki, aby czekolada zastygła.
  • Trufle miłości-3 3. Życzę udanego święta Walentego i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować