Trufle kokosowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to pyszne małe co nieco. Można je zrobić, nawet gdy goście są już w drodze. Uwielbia je także moja 3,5-letnia córeczka Gabrysia.

Składniki:

  • ● 10 dag gorzkiej czekolady
    ● 10 dag mlecznej czekolady
    ● 80 ml śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki rumu
    ● 20 dag kruchych ciasteczek (herbatników)
    ● 10 dag wiórków kokosowych do dekoracji

Trufle kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trufle kokosowe. 1. Ciasteczka rozgniatamy
    wałkiem, gorzką czekoladę
    łamiemy na kawałki. Śmietanę
    wlewamy do rondelka i podgrzewamy
    na małym ogniu. Do
    gorącej śmietany dodajemy gorzką czekoladę i pokruszone
    ciasteczka. Na koniec wlewamy
    rum. Mieszamy do czasu,
    aż masa zacznie gęstnieć.
    Następnie studzimy i wstawiamy
    do lodówki, by masa lekko
    stężała.
  • 2. Z zastygniętej masy formujemy
    niewielkie kulki. Wstawiamy
    do lodówki na 30 minut.
  • 3. Mleczną czekoladę kruszymy,
    roztapiamy w kąpieli
    wodnej (naczynie z czekoladą
    wstawiamy do gorącej wody
    i mieszamy). Czekoladowe kulki
    nadziewamy na patyczki
    i maczamy w płynnej czekoladzie
    oraz wiórkach kokosowych.Do czasu podania trufle przechowujemy
    w lodówce.

Porady

Trufle można zrobić również w wersji dla dzieci: zamiast alkoholu należy dodać odrobinę olejku rumowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy