Trufle kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka rozgniatamy
wałkiem, gorzką czekoladę
łamiemy na kawałki. Śmietanę
wlewamy do rondelka i podgrzewamy
na małym ogniu. Do
gorącej śmietany dodajemy gorzką czekoladę i pokruszone
ciasteczka. Na koniec wlewamy
rum. Mieszamy do czasu,
aż masa zacznie gęstnieć.
Następnie studzimy i wstawiamy
do lodówki, by masa lekko
stężała.
2.Z zastygniętej masy formujemy
niewielkie kulki. Wstawiamy
do lodówki na 30 minut.
3.Mleczną czekoladę kruszymy,
roztapiamy w kąpieli
wodnej (naczynie z czekoladą
wstawiamy do gorącej wody
i mieszamy). Czekoladowe kulki
nadziewamy na patyczki
i maczamy w płynnej czekoladzie
oraz wiórkach kokosowych.Do czasu podania trufle przechowujemy
w lodówce.
Porady
Trufle można zrobić również w wersji dla dzieci: zamiast alkoholu należy dodać odrobinę olejku rumowego.
Komentarze