Trufle czekoladowe to kolejna pyszna propozycja dla tych, co bez czekolady nie wytrzymują nawet dnia. Nie za słodkie, z lekką rumową nutą. Przygotowanie to kwestia kilku minut+ chłodzenie. Nic prostszego!
Składniki:
3 łyżki mleka
2 płaskie łyżki cukru
190 g czekolady deserowej
40 g masła
kilkanaście kropel aromatu rumowego
kakao do obtoczenia
Trufle czekoladowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać z cukrem i masłem, aż składniki się rozpuszczą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do czekolady wlać mieszankę z mleka, cukru i masła oraz aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Powstałą masę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia (najlepiej całą noc).
Po tym czasie przy pomocy łyżeczki formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą truflę obtaczać w gorzkim kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Komentarze