Trufle czekoladowo-rumowe

0 (0 ocen)

Trufle czekoladowe to kolejna pyszna propozycja dla tych, co bez czekolady nie wytrzymują nawet dnia. Nie za słodkie, z lekką rumową nutą. Przygotowanie to kwestia kilku minut+ chłodzenie. Nic prostszego!

Składniki:

  • 3 łyżki mleka
    2 płaskie łyżki cukru
    190 g czekolady deserowej
    40 g masła
    kilkanaście kropel aromatu rumowego
    kakao do obtoczenia

Trufle czekoladowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać z cukrem i masłem, aż składniki się rozpuszczą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do czekolady wlać mieszankę z mleka, cukru i masła oraz aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Powstałą masę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia (najlepiej całą noc).



    Po tym czasie przy pomocy łyżeczki formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą truflę obtaczać w gorzkim kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 20 sztuk.

Komentarze

Podobne przepisy