150 g gorzkiej czekolady 70%
50 g śmietany kremówki 30%
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka brandy lub whisky
10 g (około 1 pełnej łyżki) miodu
2 g (około 1 czubata łyżeczka) rozpuszczalnej kawy espesso w proszku
około 4 - 5 łyżek kakao do obtoczenia
Polewa czekoladowa (niekoniecznie), w przypadku trufli w kształcie kulek:
150 g gorzkiej czekolady 70%
Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki.
2.Śmietankę kremówkę zagotować, dodać kawę rozpuszczalną i miód.
Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.
3.Masę wylać do foremki (ja wylewam do silikonowej na grubość 2 cm). Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Nabierać po1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle. Można pociąć masę na kwadraty.
4.Przygotować polewę: 100 g czekolady połamać na kostki i roztopić. Dodać pozostałe 50 g czekolady połamanej na kosteczki i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Zanurzać trufle w czekoladzie, a następnie obtaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce
Porady
można wylewać masę do foremek do czekoladek, używać różnego rodzaju alkoholu, czekolady, na pozostałych zdjęciach używałam białej czekolady, kokosu, prażonych migdałów wg własnych upodobań
Komentarze