trufle czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

dla amatorów czekolady

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady 70%
    50 g śmietany kremówki 30%
    75 g miękkiego masła
    1 łyżeczka brandy lub whisky
    10 g (około 1 pełnej łyżki) miodu
    2 g (około 1 czubata łyżeczka) rozpuszczalnej kawy espesso w proszku
    około 4 - 5 łyżek kakao do obtoczenia

    Polewa czekoladowa (niekoniecznie), w przypadku trufli w kształcie kulek:
    150 g gorzkiej czekolady 70%

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki.
  • 2. Śmietankę kremówkę zagotować, dodać kawę rozpuszczalną i miód.
    Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.
  • 3. Masę wylać do foremki (ja wylewam do silikonowej na grubość 2 cm). Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Nabierać po1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle. Można pociąć masę na kwadraty.
  • pralinki 4. Przygotować polewę: 100 g czekolady połamać na kostki i roztopić. Dodać pozostałe 50 g czekolady połamanej na kosteczki i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Zanurzać trufle w czekoladzie, a następnie obtaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce

Porady

można wylewać masę do foremek do czekoladek, używać różnego rodzaju alkoholu, czekolady, na pozostałych zdjęciach używałam białej czekolady, kokosu, prażonych migdałów wg własnych upodobań

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy