Ciasto "trufelek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę (25 cm x 30 cm)wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
2.W garnku roztapiamy czekoladę gorzką. Dodajemy serek i likier (opcjonalnie łyżeczkę cukru pudru), dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki. Gdy przestygnie na masie układamy herbatniki i wkładamy do lodówki.
3.Następnie w garnku roztapiamy białą czekoladę. Dodajemy serek i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ułożone na ciemnej masie. Wierzch posypujemy startą czarną czekoladą. Wkłądamy do lodówki, żeby ciasto stężało.
Porady
Zamiast likieru do ciemnej masy można dodać trochę kawy. Innymi dodatkami mogą być orzechy, suszone owoce itp.
Komentarze