Ciasto "Trufelek"

0 (0 ocen)

Szybkie i banalnie proste ciasto, z gwarancją braku zakalca :)

Składniki:

  • 1) herbatniki (3 paczki - jeszcze zależy od tego jaka paczka, ważne żeby było przynajmniej 32 sztuki)

    Masa ciemna
    1) 250 g serka mascarpone
    2) 200 g gorzkiej czekolady
    3) likier bezalkoholowy amaretto (lub trochę rumu)
    4) łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

    Masa jasna
    1) 250 g serka mascarpone
    2) 200 g białej czekolady
    3) sok z cytryny

Ciasto "trufelek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę (25 cm x 30 cm)wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
  • 2. W garnku roztapiamy czekoladę gorzką. Dodajemy serek i likier (opcjonalnie łyżeczkę cukru pudru), dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki. Gdy przestygnie na masie układamy herbatniki i wkładamy do lodówki.
  • 3. Następnie w garnku roztapiamy białą czekoladę. Dodajemy serek i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ułożone na ciemnej masie. Wierzch posypujemy startą czarną czekoladą. Wkłądamy do lodówki, żeby ciasto stężało.

Porady

Zamiast likieru do ciemnej masy można dodać trochę kawy. Innymi dodatkami mogą być orzechy, suszone owoce itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy