Trufelek

0 (0 ocen)

  • 60 min

dobry jak czekoladka z bombonierki

  • 60 min

Składniki:

  • 1 i 2/3 tabliczki deserowej, 17 dkg masła,15 dkg cukru, 4 jajka, 15 dkg mąki, masło i kakao do formy

    polewa : 5 dkg masła, 5 dkg cukru, 1 i 1/3 tabliczki rozpuszczonej czekolady desrowej, 75 ml 2 % mleka

Trufelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli, nie przerywając mieszania, dodawać płynną czekoladę i żółtka. Połączyć z mąką i ubitymi na sztywno białkami. Nasmarować masłem tortownicę i wysypać ją kakao. Formę napełnić ciastem i piec ją 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć, ostudzić, okroić nożem i wyjąć z formy. Zrobić polewę : utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wlać stopioną czekoladę i mleko, nie przerywając mieszania. Polać ciasto.

Porady

użyć tortownicę o średnicy 23 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy