• tropikalne ciasto

    Dodane przez: klementynka

  • Mój niezawodny sposób na przeniesienie się do ciepłych krajów. Lekkie ciasto z budyniem, galaretką i mnóstwem tropikalnych owoców: bananem, brzoskwiniami, papają, ananasem. W zimie przenosi w tropiki, latem cudownie chłodzi i orzeźwia. Dzieci są zachwycone kolorami, smakiem i owocami. Forma 24*24

  • Składniki

    na ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na krem budyniowy:
    1 litr mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    3/.4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    na wierzch:
    1 niebieska galaretka
    1 zielona galaretka
    puszka brzoskwiń
    1 banan
    1 puszka koktailu owocowego (użyłam Helio - papaja czerwona, papaja żółta,guawa, ananas)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Niebieską galaretkę rozpuścić w szklance wody, przełożyć do kwadratowego naczynia a kiedy stężeje pokroić w kostkę. Ze składników podanych na ciasto ubić i upiec biszkopt.

    2.

    Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią, budyniem i jajkiem. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotować budyń kilka minut, aby nie było czuć surowej mąki. Przestudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić.

    3.

    Na ciasto wyłożyć budyń i równo rozsmarować. Większe owoce pokroić i wszystkie ułożyć na budyniu, razem z kostkami niebieskiej galaretki. Zalać tężejącą zieloną galaretką i odstawić do stężenia.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, sezonowe_przysmaki, z_roznych_stron_swiata, lato, galaretka, Ciasto, ananas, biszkopt, Deser, budyń, banan, brzoskwinie, dla dzieci, papaja, owoce egzotyczne, tropikalne
  • dodaj komentarz 11 komentarzy

Dodane przez: klementynka

klementynka 496

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-01-22T10:11:54+01:00

449 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »