Trójwarstwowy tort z lawiną czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

i syrop i mus i polewa są z czekolady

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • biszkopt : 5 jaj, 10 dkg cukru, cukier waniliowy, 10 dkg mąki pszennej, 5 dkg mąki ziemniaczanej, masło i mąka do formy

    syrop : 15 dkg cukru, 150 ml wody, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 60 ml rumu

    mus czekoladowy : 20 dkg gorzkiej czekolady, 30 dkg 36 % śmietany, 2 białka, łyżka cukru

    polewa : 16 dkg gorzkiej czekolady, 50 ml mleka, 50 ml śmietanki 36 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójwarstwowy tort z lawiną czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt, Jajka wbić do metalowej miseczki i ubić nad parem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć miseczkę i ubić, aż do ostudzenia. Wymieszać obie mąki, przesiać je przez sito i dodać po łyżce do ubitej masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając. Ciastem wypełnić wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę. Piec 45 minut w 160 stopniach. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 krążki. W czasie gdy ciasto stygnie, zrobić mus czekoladowy : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodać łyżkę śmietany. Wymieszać. Resztę śmietany połączyć z pianą z białek i dodać do czekolady, delikatnie mieszając. Przestudzonym syropem nasączyć biszkoptowe krążki. Dwa z nich posmarować musem czekoladowym, ułożyć jeden na drugim i przykryć trzecim. Zrobić polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować ze śmietaną i wlać do czekolady. Wymieszać, posmarować wierzch i boki tortu

Porady

użyć tortownicę o średnicy 20 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować