Trójwarstwowy tort z lawiną czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt, Jajka wbić do metalowej miseczki i ubić nad parem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć miseczkę i ubić, aż do ostudzenia. Wymieszać obie mąki, przesiać je przez sito i dodać po łyżce do ubitej masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając. Ciastem wypełnić wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę. Piec 45 minut w 160 stopniach. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 krążki. W czasie gdy ciasto stygnie, zrobić mus czekoladowy : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodać łyżkę śmietany. Wymieszać. Resztę śmietany połączyć z pianą z białek i dodać do czekolady, delikatnie mieszając. Przestudzonym syropem nasączyć biszkoptowe krążki. Dwa z nich posmarować musem czekoladowym, ułożyć jeden na drugim i przykryć trzecim. Zrobić polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować ze śmietaną i wlać do czekolady. Wymieszać, posmarować wierzch i boki tortu
Komentarze