Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Semole dzielimy na trzy części (200 g na białe ciasto, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone)
2.Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto.
3.Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto.
4.Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i pokrojony w paski szpinak (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na około 1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli.
5.Produkujemy trzy kolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu parapadelle
6.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli potrzeba, na patelnię dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dodajemy pokrojona w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu wina dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut.
7.Przygotowany makaron parpadelle gotujemy „al dente” i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość i dodajemy starty parmezan. Wykładamy na talerz dekorując gałązka rozmarynu.
Komentarze