Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną

4 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

z cielęciną

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udziec cielęcy: 300 gramów
    - oliwa z oliwek extra vergine: 50 mililitrów
    - marchew: 70 gramów
    - seler naciowy: 70 gramów
    - cebula: 70 gramów
    - białe wytrawne wino: 50 mililitrów
    - parmezan: 50 gramów
    - rozmaryn: 10 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    CIASTO:
    - semola: 400 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - sól: 40 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 30 gramów
    - świeży szpinak w liściach: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Udziec Dania z makaronem

Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Semole dzielimy na trzy części (200 g na białe ciasto, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone)
  • 2. Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto.
  • 3. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto.
  • 4. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i pokrojony w paski szpinak (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na około 1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli.
  • 5. Produkujemy trzy kolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu parapadelle
  • 6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli potrzeba, na patelnię dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dodajemy pokrojona w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu wina dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut.
  • 7. Przygotowany makaron parpadelle gotujemy „al dente” i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość i dodajemy starty parmezan. Wykładamy na talerz dekorując gałązka rozmarynu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować