Trójkolorowe ptasie mleczko

4.5 (189 ocen)

Lekkie, rozpływające się w ustach ptasie mleczko to kuszący i bardzo smaczny deser, który swój wygląd zawdzięcza różnokolorowym warstwom lekkiej pianki i galaretki.

Składniki:

  • Składniki:
    -1 margaryna ( najlepiej Palma )
    -1 szklanka cukru pudru
    -2 żółtka + 1 całe jajko
    -1 cukier waniliowy
    -3 czubate łyżki żelatyny
    -1 szklanka mleka
    -1 szklanka śmietany
    -1 łyżka kakao
    -2 galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójkolorowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptasie mleczko :) 1. Jaja sparzamy gorącą wodą .
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka oraz jajko. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody. W międzyczasie zagotowujemy 1 szklankę mleka. Wrzące mleko wlewamy do żelatyny ciągle mieszając aż do rozpuszczenia. Chłodzimy. Lekko ciepłe dodajemy do utartej margaryny i miksujemy. Na koniec dodajemy 1 szklankę śmietany. Dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kakao.
  • Ptasie mleczko :) 2. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dajemy do przestudzenia.
    Na spód formy ( u mnie to była tortownica o średnicy 28 cm) wylewamy ciemną masę, na to białą masę. Wstawiamy do lodówki by stężało, po czym na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i schładzamy.

Porady

Jeżeli masa nam dość szybko zgęstnieje to trzeba ją chwilkę zmiksować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować