TRÓJKĄTY Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje na talerzu. Idealne na domowe uroczystości. Jest to ulubiony deser mojej córeczki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • • 1 kg serka śmietankowego naturalnego
    • 20 dag miękkiego masła
    • 20 dag cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 2 galaretki cytrynowe
    • 30 dag truskawek
    • 24 herbatniki
    • Listki mięty lub melisy do dekoracji

    POLEWA:
    • 1/3 kostki margaryny
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka kakao
    • 4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójkąty z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i usunąć szypułki.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
  • 3. Miękkie masło przełożyć do miski, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i wszystkie składniki utrzeć na puch. Następnie, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce serka śmietankowego i ostudzoną galaretkę. Mieszać do połączenia składników. Masę schować do lodówki i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
  • 4. Na blacie rozłożyć arkusz folii aluminiowej lub zwykłej folii i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary: 3/8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej.
  • 5. Na środku ułożyć w rządku oczyszczone truskawki. Na owoce równomiernie wyłożyć pozostałą masę serową.
  • 6. Za pomocą folii podnieść boki trójkąta ( 1 rząd z każdej strony) i docisnąć. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
  • 7. Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Po upływie 3 godzin ciasto wyjąć i polać przygotowana polewą i pokroić. Udekorować listkami mięty lub melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować