Trójkątne paszteciki ze szpinakiem i fetą

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Sa bardzo pyszne i nawet moja córka która nie lubi szpinaku zajadała z apetytem

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    4 szkl mąki
    250 g margaryny Kasia
    250 ml kwaśnej śmietany
    20 g drożdży
    cukier
    sól
    gałka muszkatołowa
    jajo do posmarowania
    FARSZ:

    1/2 kg szpinaku (świeży bądź mrożony)
    kostka greckiej fety ( ważne aby była twarda)
    100 g pieczarek
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Trójkątne paszteciki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki ze szpinakiem i fetą 1. Śmietanę wymieszać z drożdżami i odrobiną cukru.
    Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę z drożdżami oraz szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
    Wyrobić ciasto i zostawić na 20 minut.
    Ciasto rozwałkować na cienki placki, nakładać farsz i formować paszteciki (pierożki, trójkąciki).
  • 2. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem na oliwie.
    Dodać odrobinę soli i pieprzu,
    Następnie dodać rozmrożony szpinak lub (jak świeży) posiekany w paski.
    Smażyć chwilę razem a następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę.
    Podgrzać i wymieszać aż feta się trochę rozpuści.

    Z ciasta wykrawać kwadraty, nałożyć wystudzony farsz i zlepiać trójkąty.
    Na brzegach docisnąć widelcem.
    Trójkąty posmarować roztrzepanym jajem.
    Piec 20 minut w temp 180 stopni.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować