Trociniak Madzi

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto pyszne i delikatne w smaku zwłaszcza dla osób lubiących kokosowe smaki ....mniammm

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl.cukru
    3/4 szkl.mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    1 litr mleka
    4łyżki mąki ziemniaczanej
    4łyżki mąki pszennej
    1,5 szkl.cukru
    1 op.cukru wanilinowego
    1 kostka masła
    Masa jabłkowa:
    3 galaretki cytrynowe
    5 dużych jabłek
    Posypka:
    1 op.wiórek kokosowych
    2łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trociniak madzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka-dokładnie wymieszać a następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-piec 30 minut
  • 2. Krem:
    Z 1 l mleka odlewamy ok 2 szklanki i rozpuszczamy w nich mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i robimy budyń.
    Gdy wystygnie miksujemy z kostką masła
  • 3. Masa jabłkowa: w 1 litrze rozpuszczamy 3 galaretki. Gdy zaczną gęstnieć dodajemy starte na tarce jabłka i mieszamy
  • 4. Przekrajany na pół biszkopt smarujemy cienką warstwą kremu, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, następnie kładziemy masę jabłkową i całość na 20 minut wkładamy do lodówki. Po wyjęciu na masę jabłkową kładziemy resztę kremu a na krem kładziemy sprażone na patelni wiórki kokosowe. Całość wkładamy do lodówki do stężenia

Porady

Wiórki kokosowe po sprażeniu na patelni powinny wystgnąć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować