Trochę kruche,a trochę maślane ciasto z truskawkami.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty, więc korzystajmy z tych pyszności :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    5 łyżek cukru pudru
    290g masła roślinnego/margaryny
    szczypta soli
    1/4 szklanki wody
    bułka tarta do posypania ciasta
    300g truskawek
    4 łyżki cukru do posypania truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Trochę kruche,a trochę maślane ciasto z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
  • 2. Mąkę, cukier puder i sól mieszamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy delikatnie bułką tartą, układamy przygotowane truskawki, posypujemy je cukrem. Z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta.
  • 3. Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe wystawiamy do ostygnięcia i zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować