Trochę inny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wzięłam 100g mąki, 25g cukru i suche drożdże, 50g masła oraz 100g mleka Masło rozpuściłam w mleku, które delikatnie podgrzewałam. Starałam się by mleko nie było zbyt gorące. Połączyłam mąkę, cukier, drożdże z mieszaniną masła z mlekiem. Odstawiłam i pozostawiłam do podrośnięcia: 30 minut.
2.Po 30 minutach, wzięłam resztę mąki (120g), (20g) cukru i roztarłam w tym wszystkim resztę (50g) masła. Do tego wszyskiego dodałam 1 jajko. Krótko mówiąc, przygotowałam ciasto kruche (uwaga, może się jeszcze kleić). Na koniec dodałam podręśnięte ciasto drożdżowe. Wrzuciłam rodzynki i zagniotłam.
3.Umyłam, obrałam, wydrążyłam jabłka i pokroiłam w plastry (można także przekroić na pół, wydrążyć i delikatnie poprzecinać wzdłuż tak był połówki nie rozwaliły się)
4.Blachę (ja dałam dużą blachę, ale moża skorzystać zmniejszej, wtedy ciasto jest grubsze)
wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć na to ciasto (ja rozwałkowałam a potem wyłożyłam ).
5.Wysmarować ciasto śmietaną
Położyć jabłka. Jak ciasto jest grubsze, jabłka wcisnąć.
Delikatnie skropić jabłka sokiem z cytryny
Posypać grubym cukrem.
6.Włożyć do piekarnika na około 30 stopni. Piekarnik (elektryczny: 180 stopni, z termoobiegiem: 160 stopni). Piec około 30 min (sprawdzać patyczkiem)
7.Tuż przed zakończeniem pieczenia, w garnku rozpuścić dżem morelowy z rumem i cynamonem, lub innym kwaskowym dżemem. Ważne tylko, by dżem miał w sobie cukier żelujący.
Jak ciasto się upiecze, wysmarować go delikatnie ciepłym jeszcze dżemem
Na koniec rozpuścić czekoladę i zrobić cienkie esy floresy na cieście.
Komentarze