Trio jabłkowo-serowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Smaczna kombinacja smaków.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki kaszy manny
    280 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    270 g cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowo-serowa:
    1 litrowy słoik kompotu z jabłek
    400 g twarogu półtłustego
    6 łyżek cukru
    1/4 kostki margaryny (kostka - 250 g)
    3 jajka
    2/3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Masa kakaowa:
    250 g margaryny
    400 g śmietany 12%
    2/3 szklanki mleka
    150 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
    2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Do dekoracji:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trio jabłkowo-serowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tri 1. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia, wsypać proszek do pieczenia i wymieszać. Lekko ostudzić, wbić jajka i utrzeć na jednolitą masę. Następnie wsypać kaszę, ucierać, na końcu mąkę, również utrzeć. Blaszkę (24 x 42) wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem.
  • tri 2. Kompot wymieszać z serem i cukrem, potraktować blenderem. W garku rozpuścić margarynę, dodać masę jabłkowo-serową i zagotować. Jajka rozkłócić z mlekiem, wsypać oba budynie i dokładnie wymieszać. Wlać do masy w garku. Stale mieszając, podgrzewać. Całość chwilę gotować.
  • tri 3. To kompocik :)
  • tri 4. Wcześniej przygotowane ciasto podpiec 10 min (180-200 st. C). Następnie wylać na nie gorącą masę jabłkowo-serową i piec jeszcze 40 min.
  • tri 5. Upieczone ciasto ostudzić.
  • tri 6. W garnku rozpuścić margarynę, wlać 200 g śmietany, wsypać kakao - całość gotować 5 min na małym ogniu. Masę zdjąć z gazu. W naczyniu dokładnie wymieszać resztę śmietany, mleko i oba budynie. Wlać do masy kakaowej, wymieszać. Garnek ponownie stawić na gaz, podgrzewać i zagotować. Im bliżej zagotowania masy, tym energiczniej należy mieszać całość. Gotową masę lekko ostudzić i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Masę kakaową najlepiej robić w wysokim garnku, ponieważ należy ją bardzo energicznie mieszać i może chlapać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kakao Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować