Trifle truskawkowe wg. Malinki

0 (0 ocen)

Deser w sam raz na upalną pogodę

Składniki:

  • I warstwa:
    galaretka truskawkowa
    duże truskawki po jednej sztuce na pucharek ( u mnie 6)

    II warstwa- krem budyniowy:
    0,5 l mleka
    0.5 szkl cukru
    1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
    po 2 łyżeczki mąki tortowej i ziemniaczanej
    1 żółtko
    100 g margaryny

    III warstwa:
    330 ml śmietany kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru

    Mus:
    ok. 10 szt truskawek + łyżka cukru
    Dodatkowo:
    ok 5-6 truskawek pokrojonych w kostkę
    listki mięty do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Mus Musy

Trifle truskawkowe wg. malinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I warstwa:
    galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, pozostawić do schłodzenia. Na dnie każdego pucharka ułożyć po truskawce i zalać równomiernie galaretką. Wstawić do lodówki.
  • 2. II warstwa
    Krem: W 0,5 szkl mleka rozrobić budyń, obie rodzaje mąki i żółtko. Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego mleka wlać zawartość szklanki, gdy zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny i dobrze wymieszać. (Można użyć w tym celu miksera- masa będzie gładka). Po schłodzeniu rozłożyć w pucharkach na galaretce.
  • 3. Truskawki pokroić w kostkę i ułożyć na budyniu. Zrobić mus: truskawki zblenderować razem z cukrem. Wokół każdego pucharka rozlać mus.
  • 4. III warstwa:
    Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder. Rozłożyć do każdego pucharka. Udekorować truskawkami i mięta. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować