I warstwa:
galaretka truskawkowa
duże truskawki po jednej sztuce na pucharek ( u mnie 6)
II warstwa- krem budyniowy:
0,5 l mleka
0.5 szkl cukru
1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
po 2 łyżeczki mąki tortowej i ziemniaczanej
1 żółtko
100 g margaryny
III warstwa:
330 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
Mus:
ok. 10 szt truskawek + łyżka cukru
Dodatkowo:
ok 5-6 truskawek pokrojonych w kostkę
listki mięty do dekoracji
Trifle truskawkowe wg. malinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I warstwa:
galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, pozostawić do schłodzenia. Na dnie każdego pucharka ułożyć po truskawce i zalać równomiernie galaretką. Wstawić do lodówki.
2.II warstwa
Krem: W 0,5 szkl mleka rozrobić budyń, obie rodzaje mąki i żółtko. Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego mleka wlać zawartość szklanki, gdy zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny i dobrze wymieszać. (Można użyć w tym celu miksera- masa będzie gładka). Po schłodzeniu rozłożyć w pucharkach na galaretce.
3.Truskawki pokroić w kostkę i ułożyć na budyniu. Zrobić mus: truskawki zblenderować razem z cukrem. Wokół każdego pucharka rozlać mus.
4.III warstwa:
Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder. Rozłożyć do każdego pucharka. Udekorować truskawkami i mięta. Smacznego :)
Komentarze