Tradycyjny smak Węgier...

0 (0 ocen)

Podczas ich jedzenia zawsze zachwycam się smakiem smażonej papryki, która jest królem tego dania...gulasz węgierski bez papryki to...nie da się tego napisać bo po prostu go nie ma...zresztą spróbujcie

Składniki:

  • Całym sekretem tego niezywkłego dania jest zamarynowania wołowiny w smażonej papryce w proszku...papryka słodka z ostrą 1:1 smażymy na smalcu...gotową papryka nacieramy kawałki mięsa wraz z tartą cebulą, tłoczonym kminkiem i grubą sola...to jest podstawowa zasada !!!
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjny smak węgier... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie 1. U mnie mięsto marynowało się 1 dzień, a więc dobrze nawet bardzo dobrze połączyło się ze smakiem papryki...
    Do 2 kg pokrojonej wołowiny ja zużyłem 2 paczki papryki słodkiej i 2 paczki papryki ostrej...było ostre, ale z przesadą...powiedziałbym idealne...Następnego dnia zalewamy mięso wodą i pieczemy w 200 st....czas zalęzy od tego gdy mięso będzie miękkie...trzeba sie przygotować do tego, że mięso wołowe jest z reguły mięsem, które zachwouje jednak trochę swojej twardości więc nie zwracajmy zbytnio na to uwagi...
    Gdy mięso juz będzie upieczone gulasz zagotowujemy dolewając dobre pół butelki czerwonego wytrawnego wina...Gdy się zredukuje możemy zagęścić jeszcze bardziej...doprawiamy solą i pieprzem...
    Smażymy placki ziemniaczane...i wylewamy na nich gulasz...dajemy łyżkę kawaśnej śmietany i zachwycamy sie kuchnią węgierską we własnym domu...

Porady

Najawżniejszą kwestią tego gulaszu jest usmażenie papryki słodkiej i ostrej w proporcji 1:1 na smalcu, później marynujemy w niej mięso... Bez tego gulasz węgierki nie istnieje :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować