tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami

4.38 (180 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniały placek na jesienne wieczory , w sam raz do mleka i do herbatki. Zasmakuje niejednemu dziecku jako drożdżówka.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    4 duże jajka
    cukier wanilinowy
    2 szklanki mleka
    1/2 kostki margaryny
    szczypta soli
    1/2 kostki drożdży - 50g
    rodzynki
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.38 (180 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do momentu w którym zaczyn zacznie pracować. W tym czasie jajka ucieramy wraz z cukrem wanilinowym i cukrem zwykłym na kogel- mogel. Następnie do mąki dodajemy kogel- mogel drożdże z mlekiem, sól i wyrabiamy do momentu , aż ciasto zacznie odklejać się od rąk- około 30 minut. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wlewamy ją do ciasta i zagniatamy ponownie aż ciasto będzie jędrne. Na koniec dodajemy rodzynki posypane mąką.Ciasto wykładamy na blachę wysmarowana masłem i posypana bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 do 2 godzin. Następnie wkładamy do piekarnika na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Porady

Do ciasta można zrobić kruszonkę z 4 łżzek mąki, 4 łyzek cukru pudru i 3 łyżek masła lub margaryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować