Tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do momentu w którym zaczyn zacznie pracować. W tym czasie jajka ucieramy wraz z cukrem wanilinowym i cukrem zwykłym na kogel- mogel. Następnie do mąki dodajemy kogel- mogel drożdże z mlekiem, sól i wyrabiamy do momentu , aż ciasto zacznie odklejać się od rąk- około 30 minut. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wlewamy ją do ciasta i zagniatamy ponownie aż ciasto będzie jędrne. Na koniec dodajemy rodzynki posypane mąką.Ciasto wykładamy na blachę wysmarowana masłem i posypana bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 do 2 godzin. Następnie wkładamy do piekarnika na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Porady
Do ciasta można zrobić kruszonkę z 4 łżzek mąki, 4 łyzek cukru pudru i 3 łyżek masła lub margaryny
Komentarze