Pyszny, aromatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem.
Tradycyjny mięsny sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kupuję przeważnie w kawałkach. Niekiedy są zbyt duże więc kroję je na mniejsze, żeby skrócić czas duszenia.
2.Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym smalcu. Powinno być mocno przyrumienione. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do 4/5 jego wysokości. Dodajemy ziele, goździki oraz liść laurowy.
3.Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Mieszamy przez chwilę aby odmokła. Tak powstałą "mięsną esencję" wlewamy do garnka. Nada bardziej wyrazisty smak.
4.Z kostką mięsną proponuję uważać. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony.
5.Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem.
6.Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szkl wody. Zagęszczamy nią sos. Jeżeli będzie za mało słony, dodajemy resztę kostki. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Komentarze