Tradycyjny makowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 3 wnucząt. Najstarsza 4-letnia Patrycja lubi mi pomagać w kuchni. Makowiec robięna święta, jest pracochłonny, ale za to jak wspaniale smakuje!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki (po połowie zwykłej i krupczatki)
    5 dag drożdży
    ok. 400 ml mleka
    jajko
    2 żółtka
    10 dag masła
    16 dag cukru
    skórka z cytryny
    olejek cytrynowy
    bułka tarta.

    Masa:
    1/2 kg maku
    15 dag cukru
    2 łyżki mąki
    12 dag masła
    2 op. cukru waniliowego
    tarta skórka z cytryny
    4 tłuczone goździki
    1/2 łyżeczki cynamonu
    10 dag rodzynek
    po 5 dag siekanych migdałów i orzechów
    kieliszek rumu
    2 białka
    jajko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Tradycyjny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjny makowiec 1. Ciasto: mąkę wsypujemy do miski. Pokruszone drożdże zasypujemy
    łyżką cukru, zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do zrobionego w mące dołka, lekko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i trochę olejku. Masę, rozpuszczone masło i resztę ciepłego mleka wkładamy do miski z mąką i rozczynem. Wyrabiamy ciasto, aż powstaną pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu (ok. 45 minut) wyrabiamy i znów odstawiamy.
  • Tradycyjny makowiec 2. Masa: mak parzymy i 45 minut podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając. Osączamy i 2 razy mielimy z cukrem. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę
    i filiżankę zimnej wody, gotujemy, mieszając. Dodajemy mak, bakalie, cukier waniliowy, goździki, cynamon i skórkę. Mieszamy. Wlewamy rum. Gdy ostygnie, mieszamy z pianą z białek.
  • Tradycyjny makowiec 3. Ciasto dzielimy na 2-3 części, wałkujemy na grubość palca, nakładamy nadzienie, zawijamy roladę i wkładamy do blach posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 °C. Ciepłe smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować