Mam 3 wnucząt. Najstarsza 4-letnia Patrycja lubi mi pomagać w kuchni. Makowiec robięna święta, jest pracochłonny, ale za to jak wspaniale smakuje!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki (po połowie zwykłej i krupczatki)
5 dag drożdży
ok. 400 ml mleka
jajko
2 żółtka
10 dag masła
16 dag cukru
skórka z cytryny
olejek cytrynowy
bułka tarta.
Masa:
1/2 kg maku
15 dag cukru
2 łyżki mąki
12 dag masła
2 op. cukru waniliowego
tarta skórka z cytryny
4 tłuczone goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
10 dag rodzynek
po 5 dag siekanych migdałów i orzechów
kieliszek rumu
2 białka
jajko
cukier puder
Tradycyjny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę wsypujemy do miski. Pokruszone drożdże zasypujemy
łyżką cukru, zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do zrobionego w mące dołka, lekko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i trochę olejku. Masę, rozpuszczone masło i resztę ciepłego mleka wkładamy do miski z mąką i rozczynem. Wyrabiamy ciasto, aż powstaną pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu (ok. 45 minut) wyrabiamy i znów odstawiamy.
2.Masa: mak parzymy i 45 minut podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając. Osączamy i 2 razy mielimy z cukrem. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę
i filiżankę zimnej wody, gotujemy, mieszając. Dodajemy mak, bakalie, cukier waniliowy, goździki, cynamon i skórkę. Mieszamy. Wlewamy rum. Gdy ostygnie, mieszamy z pianą z białek.
3.Ciasto dzielimy na 2-3 części, wałkujemy na grubość palca, nakładamy nadzienie, zawijamy roladę i wkładamy do blach posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 °C. Ciepłe smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Komentarze