Tradycyjny domowy PASZTET

4.5 (190 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

.....czasami mamy ochotę na zjedzenie domowego pasztetu....ja bynajmniej wolę sobie sama taki upiec......możemy podzielić go na porcje i zamrozić.....

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wieprzowina (np. mięso od szynki): 1 kilogram
    - wołowina: 0.7 kilograma
    - boczek (surowy): 0.5 kilograma
    - wątróbka: 0.2 kilograma
    - bułka kajzerka: 2 sztuki
    - cebula (duże): 3 sztuki
    - czosnek: 6 ząbków
    - jajka: 4 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 2 łyżeczki
    - pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
    - ziele angielskie: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz ( do smaku) (mielone): 10 szczypt
    - masło (do wysmarowania formy): 2 łyżki
    - bułka tarta (do formy): 2 łyżki
    - olej (do wątróbki): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Tradycyjny domowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dusimy mięso 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części - ja kroję w dużą kostkę. W dużym garnku - rondlu - przesmażamy mięso (boczek, wołowinę oraz wieprzowinę). Dodajemy posiekaną cebulę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy godzinę - do 1,5 godziny - tzn. do miękkości mięsa. Obserwujemy duszenie - czasami należy dolać troszkę wody.......
  • dusimy watróbkę 2. Osobno przesmażamy na oleju wątróbkę i dodajemy ją do garnka z mięsem.
  • dodajemy kajzerki 3. Do garnka z mięsem dodajemy także poszarpane na mniejsze części kajzerki i dusimy wszystko razem około 10 minut.
  • mielimy mięso 4. Przygotowaną masę mielimy. Ja mielę używając w maszynce sitka do maku - mielę raz. Jeśli ktoś ma większe sitka, proponuję zmielić dwa razy.
  • przyprawiamy masę 5. Do zmielonego dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Wyrabiamy masę ręką.
  • piczemy 6. Przekładamy masę do wysmarowanych foremek masłem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy godzinę do póltorej w 180 stopniach. Musimy obserwować, aby pasztet za bardzo się nie spiekł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować