Tradycyjny domowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części - ja kroję w dużą kostkę. W dużym garnku - rondlu - przesmażamy mięso (boczek, wołowinę oraz wieprzowinę). Dodajemy posiekaną cebulę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy godzinę - do 1,5 godziny - tzn. do miękkości mięsa. Obserwujemy duszenie - czasami należy dolać troszkę wody.......
2.Osobno przesmażamy na oleju wątróbkę i dodajemy ją do garnka z mięsem.
3.Do garnka z mięsem dodajemy także poszarpane na mniejsze części kajzerki i dusimy wszystko razem około 10 minut.
4.Przygotowaną masę mielimy. Ja mielę używając w maszynce sitka do maku - mielę raz. Jeśli ktoś ma większe sitka, proponuję zmielić dwa razy.
5.Do zmielonego dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Wyrabiamy masę ręką.
6.Przekładamy masę do wysmarowanych foremek masłem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy godzinę do póltorej w 180 stopniach. Musimy obserwować, aby pasztet za bardzo się nie spiekł.
Komentarze