Tradycyjny chleb z mąki pszennej

4.5 (164 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Mój wujek piekarz dał mi ten przepis kilka lat temu. Chleb ma wyjątkowe walory smakowe.Wspaniale się kroi,nadaje się na wielkanocne śniadanie i inne ważne uroczystości.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 650: 1 kilogram
    - drożdże w kostce: 50 gramów
    - jajka (jeżeli małe to 2 jajka): 1 sztuka
    - sól (płaskie): 2 łyżeczki
    - kefir: 600 mililitrów
    - cukier: 1 łyżka
    - margaryna do natłuszczenia formy: 1 łyżka
    - woda ciepła (do rozczynu): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Tradycyjny chleb z mąki pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:do miski wrzucić drożdże i cukier oraz odrobinę ciepłej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
  • 2. Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki dodać rozczyn,jajko,kefir,sól.Składniki wymieszać,wyrobić na elsatyczne ciasto. Do tego ciasta można też dodać przeróżne zioła,czosnek, oliwki itp.Odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut,powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.Rączką drewnianej łyżki wykonać 5 wgłębień,posypać lekko przesianą mąką.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Pozostawić jeszcze 5 minut w ciepłym,ale już wyłączonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Sól Mąka pszenna Mąka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować