Tradycyjne placki ziemniaczane

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Placki ziemniaczane zawsze kojarzą mi się z wakacjami u babci.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    1 cebula
    5 łyżek mąki pszennej
    1 jajko
    klarowane masło
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. W zależności upodobań możesz zetrzeć je na oczkach grubych lub drobnych. Zostaw ziemniaki na ok. 30 min. Kiedy puszczą sok, odlej go. Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę, sól, pieprz i wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż na nim niewielkie placki tak, żeby były zarumienione i chrupiące z obu stron.

Porady

Możesz je serwować na wiele sposobów: z cukrem, ketchupem czy śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować