Tradycyjne pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
3. Mięso i cebulę wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy. Doprawić solą i pieprzem.
4. Przygotować ciasto. Mąkę, olej, kurkumę i sól wymieszać z bardzo ciepłą wodą i zagnieść elastyczne, mięciutkie ciasto.
5. Ciasto podzielić na trzy części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować cienko każdą część ciasta.
6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka szklanką. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze boki.
7. Gotować w osolonej wodzie około 2 min. od wypłynięcia.
8. Wyciągać łyżką cedzakową i ciepłe pierogi podawać z podsmażoną na oleju cebulą.
Komentarze