Tradycyjne pierogi z mięsem

5 (1 ocen)

Każdy sięga po jednego a kończy na dziesięciu, im po prostu nie da się oprzeć.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 500g mąki pszennej
    • 300ml bardzo ciepłej wody
    • płaska łyżka soli
    • szczypta kurkumy
    • 3 łyżki oleju
    Nadzienie:
    • ok. 700g mięsa wołowego
    • 2 cebule
    • sól, pieprz, Vegeta
    • olej do smażenia
    Dodatkowo:
    cebula
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Tradycyjne pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
    2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
    3. Mięso i cebulę wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Przygotować ciasto. Mąkę, olej, kurkumę i sól wymieszać z bardzo ciepłą wodą i zagnieść elastyczne, mięciutkie ciasto.
    5. Ciasto podzielić na trzy części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować cienko każdą część ciasta.
    6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka szklanką. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze boki.
    7. Gotować w osolonej wodzie około 2 min. od wypłynięcia.
    8. Wyciągać łyżką cedzakową i ciepłe pierogi podawać z podsmażoną na oleju cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować