Tradycyjne pierogi z mięsem

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Jestem idealnym przykładem na to, jak smaki mogą się zmieniać. Kiedyś jedynymi zjadliwymi przeze mnie pierogami były pierogi ruskie. Teraz nad wszystkie inne lubię z mięsem i cebulką. Bardzo delikatne ciasto, idealnie doprawiony farsz i podsmażona cebulka to idealne połączenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 korpus z kurczaka (z mięsem!)
    2 skrzydełka z kurczaka
    ziele angielskie
    liść laurowy
    2 duże cebule

    przyprawa maggi
    wegeta
    pieprz
    majeranek

    ciasto:

    1/2 kg350g mąki
    gorąca woda + 1/4 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Tradycyjne pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości (czyli robimy rosół :) ). Ugotowane mięso wyciągamy i studzimy, a następnie obieramy.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy na wiórka i smażymy na oliwie z oliwek ok 10 minut. Pod koniec doprawiamy wegetą i majerankiem. Mięso wraz z cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy do smaku maggi, wegetą i pieprzem.
  • mąka 3. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Do gorącej wody (zagotowanej) dodajemy olej i stopniowo wlewamy na mąkę. Mąkę łączymy z wodą za pomocą szpatułki lub noża, do momentu aż zrobi się spójna kula. Dopiero wtedy zaczynamy zarabianie rękoma. W razie potrzeby dolewamy wody.
    Nie jest możliwe podanie dokładnej ilości wody, ponieważ każda mąka chłonie wodę inaczej - jedna więcej, a druga mniej. Ciasto na pierogi musi być miękkie, plastyczne, a po rozciągnięciu nie może wysychać. Mnie do takiej ilości mąki wystarczyła niecała szklanka wody.
  • pierożki 4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy porcję farszu i zlepiamy w pierogi (możemy je wykończyć falbanką lub widelcem).
  • pierożki 5. Pierogi gotujemy na średnim ogniu we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju ok 3 - 4 minut (gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je ok 1 minuty).
  • 6. Cebulkę do polania przygotowujemy tak samo, jak do nadzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować