Tradycyjne kotlety mielone

4.48 (151 ocen)

  • 20 min

Ich smak pamiętam z dzieciństwa, był dokładnie taki sam. Jeśli macie ochotę zjeść tradycyjny polski obiad polecam ten przepis.

  • 20 min

Składniki:

  • na ok 12 kotletów )

    550 g mięsa zmielonego wołowo-wieprzowego
    1 bułka kajzerka
    1 jajo
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    3 spore ząbki czosnku
    4 łyżki mąki
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Tradycyjne kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zalać bardzo ciepłą wodą.
    Czosnek drobno posiekać.
    Gdy bułka nasiąknie wycisnąć ja i dodać z czosnkiem do mięsa.
    Doprawić , wbić jajo, wyrobić.
    Formować kotlety i obtaczać w mące.
    Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron na złoto, pod przykryciem,ok. 15-20 minut.
  • 2. Podawać z ziemniakami, ewentualnie polane ulubionym sosem.

Porady

Polecam Wam kupienie mięsa mielonego od ręki, w 100 % bez dodatków, wody i w żadnym wypadku nie garmażeryjnego. Zasada jest prosta, im lepsze mięso tym mniej przypraw trzeba do niego dodać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować