Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż, tak by był lekko nie dogotowany. Po czym łączymy go z mięsem, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.Z kapusty wycinamy głąby i obgotowujemy, by liście zmiękły.Ok.10 min.Potem odzieramy każdy liść. Na rozłożony układamy 1 łyżkę farszu. Po czym zawijamy i układamy w wyłożonej kilkoma liśćmi kapusty gęsiarką.
2.Z kapusty wycinamy głąby i obgotowujemy, by liście zmiękły.Ok.10 min.Potem odzieramy każdy liść. Na rozłożony układamy 1 łyżkę farszu. Po czym zawijamy i układamy w wyłożonej kilkoma liśćmi kapusty gęsiarką.
Gdy już wszystkie zrobimy zalewamy je sosem przygotowanym z 400ml wody, kostki rosołowej i koncentratu wg uznania.Im więcej sos jest bardziej gęsty.
Tak podlane gołąbki z młodej kapusty gotujemy na wolnym ogniu 30 min.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki !
Komentarze