Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

4.5 (141 ocen)

  • 45 min

Gołąbki to moja ulubiona potrawa. Z chęcią je przygotowuje zwłaszcza w okresie wiosennym, gdy pojawia się już ,,młoda" kapusta.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 główka niedużej, młodej kapusty, 50 dkg mięsa mielonego, 20 dkg ryżu, koncentrat pomidorowy, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki z młodej kapusty 1. Gotujemy ryż, tak by był lekko nie dogotowany. Po czym łączymy go z mięsem, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.Z kapusty wycinamy głąby i obgotowujemy, by liście zmiękły.Ok.10 min.Potem odzieramy każdy liść. Na rozłożony układamy 1 łyżkę farszu. Po czym zawijamy i układamy w wyłożonej kilkoma liśćmi kapusty gęsiarką.
  • gołąbki z młodej kapusty polewamy sosem 2. Z kapusty wycinamy głąby i obgotowujemy, by liście zmiękły.Ok.10 min.Potem odzieramy każdy liść. Na rozłożony układamy 1 łyżkę farszu. Po czym zawijamy i układamy w wyłożonej kilkoma liśćmi kapusty gęsiarką.
    Gdy już wszystkie zrobimy zalewamy je sosem przygotowanym z 400ml wody, kostki rosołowej i koncentratu wg uznania.Im więcej sos jest bardziej gęsty.
    Tak podlane gołąbki z młodej kapusty gotujemy na wolnym ogniu 30 min.
    Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować