Tradycyjne domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy szczyptę soli. Połowę mleka podgrzewamy z łyżeczką cukru ,dodajemy drożdże oprószamy mąką i odstawiamy rozczyn do podrośnięcia,powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę dodajemy syrop waniliowy i wlewamy masę do mąki dodajemy rozczyn i zagniatamy ręką ciasto,aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia,wtedy też wlewamy margarynę ,spirytus i znów zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.ciasto powinno podwoić swoją objętość wtedy jest gotowe do smażenia ,zajmuje to około 1,5 -2 godzin.
2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat stolnicy,i wałkujemy na grubość około 2-3 cm i wycinamy kółka szklanką lub odrywamy po kawałku ciasta ,formujemy na środek dajemy po 1/2 łyżeczki nadzienia z marmolady i lepimy w kulkę po czym spłaszczamy lekko ręką na stolnicy. Zostawiamy tak przygotowane pączki przykryte ściereczką na około 30 min do ponownego wyrośnięcia.
3.Do szerokiego rondla wlewamy olej ,podgrzewamy do temp 170/175* i wrzucamy pączki ,tak by swobodnie pływały i smażymy około 3-5 min z każdej strony na ciemno złoty kolor.Usmażone pączki ,odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na koniec robimy lukier : ucieramy cukier puder z gorącą wodą do białości dodajemy kilka kropli rumu ,jeśli lukier okaże się za rzadki dosypujemy jeszcze pudru i ucieramy jeśli za gęsty wody. Gotowym lukrem polewamy każdego pączka z osobna i posypujemy kolorową posypką .
Komentarze