Tradycyjne domowe pączki

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Te pączki robiłam ze starego przepisu mojej mamy która dostała go od babci ,zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste...mniam..

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na około 30 dużych pączków:

    1 kg mąki pszennej 550
    70 g drożdży świeżych
    3/4 szklanki cukru
    2,5 szklanki mleka
    6-7 żółtek
    2 łyżki syropu waniliowego Victoria's do deserów
    1 cukier waniliowy 16 g
    50 ml spirytusu
    100 g stopionego masła lub margaryny
    szczypta soli

    Lukier:
    2 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki gorącej wody
    kilka kropli rumu

    Dodatkowo:
    Marmolada wieloowocowa około 150 g
    posypka kolorowa do ciast
    1,5 litra oleju najlepiej rzepakowego do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Tradycyjne domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy szczyptę soli. Połowę mleka podgrzewamy z łyżeczką cukru ,dodajemy drożdże oprószamy mąką i odstawiamy rozczyn do podrośnięcia,powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.

    Żółtka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę dodajemy syrop waniliowy i wlewamy masę do mąki dodajemy rozczyn i zagniatamy ręką ciasto,aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia,wtedy też wlewamy margarynę ,spirytus i znów zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.ciasto powinno podwoić swoją objętość wtedy jest gotowe do smażenia ,zajmuje to około 1,5 -2 godzin.
  • nadziewamy ciasto 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat stolnicy,i wałkujemy na grubość około 2-3 cm i wycinamy kółka szklanką lub odrywamy po kawałku ciasta ,formujemy na środek dajemy po 1/2 łyżeczki nadzienia z marmolady i lepimy w kulkę po czym spłaszczamy lekko ręką na stolnicy. Zostawiamy tak przygotowane pączki przykryte ściereczką na około 30 min do ponownego wyrośnięcia.
  • wyrośnięte przed smażeniem 3. Do szerokiego rondla wlewamy olej ,podgrzewamy do temp 170/175* i wrzucamy pączki ,tak by swobodnie pływały i smażymy około 3-5 min z każdej strony na ciemno złoty kolor.Usmażone pączki ,odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Na koniec robimy lukier : ucieramy cukier puder z gorącą wodą do białości dodajemy kilka kropli rumu ,jeśli lukier okaże się za rzadki dosypujemy jeszcze pudru i ucieramy jeśli za gęsty wody. Gotowym lukrem polewamy każdego pączka z osobna i posypujemy kolorową posypką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować