Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto, musi być elastyczne i gładkie. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 3 części, każdą jeszcze raz zarobić, rozwałkować na wielkość blaszki.
2.MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. w dużym garnku roztopić masło, dodać starte jabłka, cukier, przyprawy i dusić aż jabłka będą miękkie i aromatyczne. Trwa to około 30-40 minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
3.Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę.
Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem.
4.* sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją.
** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć papierem, moja Mama jednak zawsze twierdziła, że kiedy blaszka jest wysmarowana smalcem, to ciasto jest smaczniejsze.
Komentarze