Tradycyjna szarlotka

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

szarlotka na kruchym cieście

  • 20 min

Składniki:

  • 50dkg.mąki pszennej
    4 jajka
    1szklanka cukru i 2 łyżki do jabłek
    25dkg.miękkiej margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1i 1/2 kg jabłek(najlepsza Szara Reneta)
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wsadzić na 1/2godz. do lodówki.
    Jabłka obrać,zetrzeć na grubej tarce jarzynowej dodać 2 łyżki cukru,cynamon i wymieszać.
    Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować,1 część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blaszkę,rozłożyć całe jabłka przykryć drugą częścią ciasta,po nakłuwać ciasto widelcem i piec 45min.w temp.180stopni.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować