TRADYCYJNA PYSZNA ZUPA SZCZAWIOWA

4.49 (190 ocen)

  • 50 min

Kiedy przychodzi sezon jesienno - zimowy w mojej kuchni królują zupy... Zupa szczawiowa otwiera ten sezon. Jest pyszna i pożywna - jak nauczyła mnie mama :)

  • 50 min

Składniki:

  • Kości wieprzowe (może być żeberko lub łopatka)
    2 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    3-4 ziemniaki
    kawałek selera
    pół szkl śmietanki 18%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 słoiczek szczawiu
    sól
    jajka (po pół na każdą porcję)
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjna pyszna zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu od czasu do czasu zbierając szumy, które się pojawią.
  • 2. Po ok 25 min dodaję obrane, umyte i okrojone warzywa. Gotuje do miękkości po czym dodaję szczaw.
  • 3. W międzyczasie gotuję jajka (na twardo).
  • 4. Mąkę rozrabiam ze śmietaną tak by nie było grudek i zalewam zupę.
    Całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 5 min by mąka się przegotowała.
  • 5. Przed podaniem dodaję obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować