Tradycyjna zupa ogórkowa

4.99 (178 ocen)

  • 60 min

Zupa która może być podawana na wiele sposobów: z ziemniaczkami, ryżem, czy też grzankami. Jedna z ulubionych przez moją rodzinę:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 skrzydelka z kury lub ok. 30 dag cielęciny z kością
    2 -3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    2 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    kawałek pora
    4-5 kiszonych ogórków
    4 ziemniaki
    1/2 szklanki śmietany
    3 litry wody
    1 łyżka masła lub innego tłuszczu
    sól, pieprz
    1 łyżka koperku
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Tradycyjna zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać wodą i obgotować. Jarzyny obrać i pokroić w kostkę, marchewkę pokroić na talarki, wszystko dodać do wywaru. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie poddusić na maśle po czym dodać do zupy.Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i dodać do zupy. Śmietanę rozrobić z 2 łyżkami wywaru i dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem do smaku. Jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna dodać kwasu ogórkowego.Na koniec dodać posiekanego koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować