Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione jesienne ciasto, robię je z dojrzałych i słodkich jabłek, tak pysznych, że nie wymagają dodatkowego słodzenia. Jedna z obowiązkowych pozycji na naszym świątecznym stole. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    200 g margaryny lub masła ( u mnie Palma)
    3 szklanki mąki pszennej ( krupczatka, tortowa )
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka olejku/esencji migdałowej
    1/2 szklanki cukru
    2 duże jaja
    szczypta soli

    Jabłka:

    2 kg słodkich jabłek
    3 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki
    7 tłuczonych goździków
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem , solą i cukrem. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, rozdrabniamy ją na małe kawałeczki po czym wbijamy jaja, dodajemy aromat, szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia mas. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • jabłka do szarlotki 2. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, po czym wrzucamy do garnka i smażymy na dość dużym ogniu, gdy sok odparuje a jabłka zaczną odstawać od brzegów garnka, dodajemy do nich przyprawy.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, na mące, jedną częścią wykładamy formę z papierem do pieczenia, którą polecam przykleić do formy masłem.
  • szarlotka przed pieczeniem 4. Na kruchy spód wykładamy jabłka, a na nie drugą rozwałkowaną część ciasta
  • Tradycyjna korzenna szarlotka 5. Ciasto wkładamy do gorącego ( 180 stopni) pieca, bez termoobiegu. Pieczemy 40 minut, po czym studzimy przy uchylonych drzwiczkach lub serwujemy gorący.
    Dekorujemy cukrem pudrem lub pokruszoną bezą, u mnie była to właśnie beza.

Porady

Wyłożenie gorących jabłek na zimny spód spowoduje tzw. zakalec. Jabłka muszą mieć temperaturę pokojową. co więcej tak przygotowane jabłka można pakować do wyparzonych słoików i pasteryzować, zimą wystarczy tylko zagnieść ciasto i wyłożyć na nie wcześniej przygotowane owoce. ciasto w formie obsypujemy łyżką bułki tartej, zaabsorbuje wilgoć pozostałą w jabłkach, jest to świetny sposób aby spód był na prawdę kruchy i delikatny. To mój niezawodny sposób na pyszne kruche ciasto z soczystymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować