Tradycyjna karpatka - przepis

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 1.5 szklanki
    - masło: 187 gramów
    - mąka: 1.5 szklanki
    - jajka: 7 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 750 mililitrów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - budyń waniliowy ( bez cukru) duży: 1 opakowanie
    - masło: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Tradycyjna karpatka - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24x40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

    Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia.
    Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.

    Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować