Tradycyjna babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Babka marmurkowa, czyli dwukolorowa. W smaku bardzo smaczna i puszysta. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (trochę go zmodyfikowałam). Polecam!

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    225g. masła w temperaturze pokojowej
    ¾ szkl. mleka w temperaturze pokojowej
    ¾ szkl. cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    100g. czekolady gorzkiej/ mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej
    2 kopiaste łyżeczki kakao

Tradycyjna babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, miksować. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem, delikatnie wmieszać szpatułką.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać aromat, wymieszać, do drugiej kakao i rozpuszczoną czekoladę, również wymieszać.
  • 3. Formę keksówkę o wymiarach 29x11cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód wylać masę jasną, a na nią masę ciemną. Widelcem zrobić fleksy, tak aby masy się ze sobą troszkę zmieszały. Piec w 160st.C około 70-80 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy