Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjna babka drożdżowa jest obowiązkowym wypiekiem wielkanocnym u mnie w domu. Przepis jest prosty i nie ma obaw, że babka się nie uda.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    op. drożdży instant
    100g cukru pudru
    szkl ciepłego mleka
    5 żółtek
    150g masła
    2 spore garści rodzynek
    szczypta soli
    kilka kropel aromatu cytrynowego

    Lukier:
    szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Ciasto drożdżowe Desery

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Masło stopić, ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć. Do miski z suchymi składnikami dodać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Dodać masło, aromat cytrynowy i rodzynki, wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok pół godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy na babkę. Formę blaszaną należy natłuścić i posypać bułką tartą, formy silikonowej się nie natłuszcza. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Lukier. W misce utrzeć cukier puder, sok z cytryny i tyle wody aby powstał gęsty lukier. Polać babkę, udekorować np, cukrowymi motylkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować