Będąc w Rzymie jadłam przepyszne ciasteczka Tozzetti Bianchi. Przygotowuje się je z dodatkiem orzechów laskowych lub migdałów, albo ich mieszanki.Dla mnie pachną świętami Bożego Narodzenia.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka pszenna (tortowa/przesiana przez sito): 260 gramów
- jajka (duże,świeże): 2 sztuki
- cukier (brązowy lub muscavado): 100 gramów
- cukier (drobny/do wypieków): 100 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżka
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- sól (gruboziarnista morska): 0.5 łyżeczki
- płatki migdałów (lub całe orzechy laskowe): 100 gramów
- skorka z cytryny (świeżo otarta): 1 łyżeczka
- aromat migdałowy: 15 mililitrów
- whisky: 20 mililitrów
DO PODSYPYWANIA BLATU:
- mąka pszenna: 1 łyżka
Tozzetti bianchi -świąteczny podarunek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać makę,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną,cukier brązowy i biały,sól,dodać jajka,Whisky, wszystkie składniki dokładnie połączyć.Do ciasta dodać płatki migdałów lub mieszankę migdałów i orzechów laskowych,skórkę z cytryny,wymieszać.
2.Na podsypanym maką blacie uformować dwa lub trzy wałki, podobne do długich bułek hot-dogowych, ich szerokość powinna wynosić około 3-4 cm.
3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej wałki ciasta, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć, pokroić na ukośne ciasteczka o grubośći 1-1,5 cm, ponownie wstawić do jeszcze ciepłego,ale już wyłączonego piekarnika na 10 minut. Wyjąć, wystudzić, przełożyć do szczelnych ozdobnych słoików.
4.Uwagi:
Ciasto łatwo się kroi. Włosi dodają całe migdały ze skórką lub całe orzechy laskowe, ja dodaję płatki migdałów, ze względu na moje dziecko,które woli drobne bakalie. Wałki ciasta należy położyć na blasze w odstepach 5 cm.Tozzetti Bianchi przepięknie pachną, wyglądają bardzo apatycznie i są niesamowicie smaczne.Ja dodaję do nich Whisky. Jako opakowanie wybrałam dekoracyjny słoik ze świątecznym motywem. Można też użyć szczelnej, dekoracyjnej puszki.
Komentarze