Tournedos z białą rzodkwią.

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wykwintne danie na świąteczny obiad można przyrządzić w pół godziny, a jeżeli mamy wprawę ,to przygotowanie zajmie 10min i gotowanie też 10 min.Tournedos przygotowuje się z polędwicy wołowej.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób:
    2 steki z polędwicy wołowej ( po 200 gr grubość ok. 2 cm)
    2 plastry słoniny lub boczku
    4 łyżki masła klarowanego
    150ml rosołu
    3 łyżki oleju
    1/2 białej rzodkwi
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 łyżka chrzanu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Tournedos z białą rzodkwią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę rzodkwi pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle. Wlać rosół i dusić 5min.
    Wyjąć plasterki rzodkwi i ułożyć wokół brzegu talerzy .Do pozostałości na patelni dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Mamy wspaniały sos. Przed samym podaniem sosu dodajemy pokrojony szczypiorek. Dużo nie mieszamy, aby roślina nie straciła swojego smaku.
    Pozostałą rzodkiew pokroić w cienkie paseczki i prażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Osączyć na papierowym ręczniku.
    Każdy stek owinąć słoniną (boczkiem). Smażyć na klarowanym maśle z każdej strony po około 3 minut. Posypać solą i pieprzem.
    Na talerz wyłożyć stek wołowy (Tournedos), posypać prażoną rzodkwią i polać wokół sosem.
    P.s.
    Jeżeli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy polędwicę a,la Tournedos.

Porady

Tournedos przygotowuje się z polędwicy wołowej. Steki należy smażyć na maśle. Osobiście lubię steki smażone na sposób angielski krótko, tak aby pozostały soczyste i miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować