Tosty z sera i selera

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje tosty są zdrowe i tanie. Często korzystam z przepisów innych gospodyń, a gdy coś wypróbuję w kuchni, lubię podzielić się z innymi.

Składniki:

  • ● 1 seler
    ● żółty ser (najlepiej salami)
    ● 1 jajko
    ● bułka tarta do panierowania
    ● olej
    Sos:
    ● ogórek kiszony
    ● keczup
    ● trochę wody
    ● mąka ziemniaczana
    ● sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Tosty z sera i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera myjemy (nie obieramy)
    i gotujemy w osolonej wodzie,
    ale tak, by nie był całkiem
    miękki. Wyjmujemy,
    osączamy i studzimy.
  • Tosty z sera i selera 2. Selera obieramy i kroimy
    w plastry grubości 1 cm. Żółty
    ser również kroimy w plastry
    (grubości 3-5 mm) takiej wielkości,
    jak plastry selera.
  • 3. Każdy plaster selera obtaczamy
    w jajku, a następnie
    między dwa plastry selera
    wkładamy plaster żółtego sera.
    Dociskamy, panierujemy
    w jajku i bułce i smażymy
    w głębokim oleju z obu stron
    na jasnozłoty kolor.
  • 4. Robimy sos. Ogórka ścieramy
    na grube wiórki, dodajemy
    keczup i trochę wody, zagotowujemy
    i zaciągamy mąką
    ziemniaczaną. Doprawiamy
    solą i pieprzem do smaku. Podajemy
    z tostami z selera
    i ziemniakami lub ryżem.

Porady

● Panierowanie możemy trochę uprościć i nie obtaczać plastrów selera w jajku, tylko panierować gotowe tosty z serem. ● Tosty selerowo-serowe można również podawać z ostrym sosem pomidorowym lub (na gorąco) z pieczywem i pikantnym keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować