Toskańska zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

z mini pączkami nadziewanymi serem mozzarella.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg. pomidorów malinowych
    400g. pomidorów pelati w zalewie
    4 średnie cebule czosnkowe
    2 łyżeczki posiekanego czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3l. bulionu drobiowego
    100ml.oliwy z oliwek
    pęczek świeżej bazylii
    sól,pieprz,oregano do smaku

    25 dag mąki
    3 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 żółtka
    2 łyżeczki wódki
    5 dag masła
    1 kulka sera mozzarella
    olej do smażenia ok.05l.

Toskańska zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć,pozbawić szypułek,położyć na blaszce,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180`C na ok.30min.Cebulę obrać,pokroić w cienkie piórka.W garnku rozgrzać oliwę,wrzucić cebulę delikatnie zeszklić,dodać pomidory pelati.Pomidory wyjąć z piekarnika obrać ze skórki wrzucić do garnka.zagnieść ubijakiem do ziemniaków (nie miksować),dodać koncentrat pomidorowy,czosnek.Chwilę dusić,zalać bulionem,doprawić do smaku.Zagotować.
    Drożdże,cukier,sól,ciepłe mleko,żółtka wymieszać w szerokiej misce,wlać wódkę,wsypać przesianą mąkę pszenną Dokładnie wyrobić ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od dłoni (wrazie potrzeby dolać mleko,lub dosypać mąki).Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Z ciasta uformować małe okrągłe pączusie.Do każdego pączka włożyć mały kawałek sera mozzarella,dokładnie zlepić.Pączki smażyć w głębokim oleju.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Zupę rozlać do miseczek,podawać z mini pączkami,udekorować świeżą bazylią.SMACZNEGO.
    ...

Komentarze

Podobne przepisy