Tortowa zapiekanka mięsno-makaronowa.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka mięsno-makaronowa w tortownicy ,wygląda jak torcik po przekrojeniu. Pysznie ,kolorowo w sam raz na kolację z przyjaciółmi.Taka alternatywa dla pizzy.

  • 60 min

Składniki:

  • -0,5 kg makaronu nitki lub wstążki
    -30 dag startego żółtego sera
    -1 mały przecier pomidorowy
    -1 mały pikantny ketchup
    -2 marchewki
    -1 pietruszka
    -1 mały seler
    -2-3 ząbki czosnku
    -1 malutka cebula
    -0,5 kg mięsa mielonego(najlepiej od szynki)
    -1 łyzka oleju
    -pół szklanki wody lub bulionu
    -4 jajka
    -1 łyżka mąki pszennej
    -przyprawy( sól,pieprz,oregano)
    -do ozdoby pomidorki koktajlowe

Tortowa zapiekanka mięsno-makaronowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować i ostudzić.
  • 2. Na patelnię włożyć pokrojone drobno wszystkie warzywa ,cebulę,czosnek ,dodać przyprawy i poddusić dolać wodę i poczekać aż odparuje,potem dodać przecier i ketchup.Ostudzić.
  • 3. Jajka roztrzepać i dodać mąkę,i wlać do makaronu,dodać przyprawy i oregano oraz 3/4 startego sera.
  • 4. Tortownicę(ja mam 23 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć połowę masy makaronowej ,na to masę mięsną i na to resztę makaronu.wierzch dokładnie posypać serem i poukładać połówki pomidorków (przecięciem do dołu) można posypać jeszcze oregano.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 175 st. i piec ok 25-30 min .
  • 6. Wyjąć po upieczeniu i odstawić na 10 min ,aby się troszkę wystudziło i "związało" lepiej się wtedy kroji.

Porady

Zapiekankę można zamrażać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy