Tortowa kostka owocowa

4.49 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami. Smakuje dobrze o każdej porze roku, teraz wykorzystałam do niej owoce zebrane latem, w sezonie można użyć świeżych. W niczym nie przypomina ciężkich ciast.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    5 jajek
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 szklanka cukru +1/2 szklanki
    4 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody

    Krem owocowy:
    35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn
    1 łyżeczka soku z cytryny
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki wody
    ½ litra śmietany 30%
    25 dag sera mascarpone
    5 listków żelatyny Dr.Oetker
    4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej

    Poncz:
    3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa
    150 ml przegotowanej wody

    Wierzch:
    2 galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker
    20 dag mrożonych malin i jeżyn
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Tortowa kostka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
  • 2. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- o wym 25/30 cm.
    Piec 35- 40 minut w temp 175*c do tzw -do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 3. KREM OWOCOWY:
    W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.
  • 4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić.
  • 5. Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia.
  • 6. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć.
  • 7. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać.
    Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta.
    Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.4 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka tortowa

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kostka BANKIETOWA

To może cię zainteresować