Tortille na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na gładką masę tak, aby ciasto było jednolite i stosunkowo miękkie. Ciasto można rozwałkować i za pomocą talerzyka wykroić tortille lub podzielić na kulki wielkości jajka i wtedy rozwałkować jak najcieniej. Gotowe tortille oprószyć delikatnie mąką z obu stron i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu około minuty z każdej strony(aż na jednej ze stron zaczną się wytwarzać bąbelki, wtedy przewrócić na chwile na drugą stronę). Uważać, by nie przesmażyć, bo wtedy staną się twarde i praktycznie nie do złożenia.
2.Nadzienie: Mięso umyć i pokroić w krótkie, podłużne paski lub kostkę. Wrzucić na patelnię, podlać olejem i posypać przyprawą gyros. Smażyć około 25-30 minut na wolnym ogniu. Pomidory i ogórka pokroić na plasterki, cebulę w krążki. Kapustę drobno posiekać.
3.Sosy: Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ketchup wymieszać z papryką.
4.Na gotową tortillę nałożyć kapustę pekińską, plasterki pomidora, ogórka, cebuli, mięso. Następnie polewamy po całości małą ilością obu sosów. Składamy w rożek.
Komentarze