Tortilla ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Szybka i pyszna potrawa:)

Składniki:

  • Tortilla:
    2 szklanki mąki pszennej
    160ml gorącej wody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Szpinak:
    opakowanie szpinaku
    jedna cebula
    czosnek
    sól (vegeta )
    pieprz
    śmietanka kremówka
    Kurczak:
    Duża pierś kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    olej
    Dodatkowo:
    ser
    sos czosnkowy
    bazylia do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qfme6w 1. 1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.

    2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką.

    3. Smażymy na suchej patelni niecałą minutkę z jednej strony, a przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.

    Posmarować ulubionym sosem- ja smarowałam ketchupem wymieszanym z majonezem i pikantnie doprawionym :)
  • image-2bcctdb 2. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić, czosnek posiekać, chwilę podsmażyć z cebulką( nie za długo ponieważ zgorzknieje) i dodać szpinak. całość doprawić solom, pieprzem, vegetą oraz śmietanką kremówką. Nie gotować długo i szybko ostudzić by miał intensywny kolor. Położyć na tortille.
  • image-287fg2b 3. Kurczaka pokroić w paski posypać przyprawą do kurczaka może być również inna ulubiona przyprawa. Usmażyć i położyć na szpinak.
  • image-03kqq3d 4. Całość posypać startym serem.
  • image-0rxcxme 5. Zawinąć i wstawić na chwilkę do piekarnika by ser się rozpuścił.

    Podawać z sosem czosnkowym:)
    Smacznego :D

Porady

Tortille można kupić ale najlepiej smakuje wszystko włąsnoręcznie przygotowane :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować