Tortilla ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką.
3. Smażymy na suchej patelni niecałą minutkę z jednej strony, a przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.
Posmarować ulubionym sosem- ja smarowałam ketchupem wymieszanym z majonezem i pikantnie doprawionym :)
2.Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić, czosnek posiekać, chwilę podsmażyć z cebulką( nie za długo ponieważ zgorzknieje) i dodać szpinak. całość doprawić solom, pieprzem, vegetą oraz śmietanką kremówką. Nie gotować długo i szybko ostudzić by miał intensywny kolor. Położyć na tortille.
3.Kurczaka pokroić w paski posypać przyprawą do kurczaka może być również inna ulubiona przyprawa. Usmażyć i położyć na szpinak.
4.Całość posypać startym serem.
5.Zawinąć i wstawić na chwilkę do piekarnika by ser się rozpuścił.
Podawać z sosem czosnkowym:)
Smacznego :D
Porady
Tortille można kupić ale najlepiej smakuje wszystko włąsnoręcznie przygotowane :)
Komentarze