Tortilla z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej i mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 6 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia.
Smażymy na suchej patelni niecałą minutkę z jednej strony, przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund.
2.Nadzienie:
Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju przez około 15 minut.
Warzywa myjemy. Ogórka obieramy ze skórki i razem z papryką i pomidorami kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na małe kawałki, dodajemy kukurydzę. Doprawiamy i mieszamy z majonezem.
Placki podgrzewamy osobno przez 10 sekund w mikrofali lub na suchej rozgrzanej patelni. Następnie na każdy układamy warzywną sałatkę i mięso, zawijamy.
Komentarze