tortilla z czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

Tortilla z sosem z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 5 - 6 placków tortilli
    5 - 6 parówek lub kabanosów
    starty cheddar
    świeża bazylia

    sos:
    250 g czerwonej soczewicy
    150 g pomidorów z puszki lub 2 świeże pomidory, sparzone obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
    2 łyżki masła
    cebula
    marchewka
    3 ząbki czosnku
    mielony kmin rzymski
    mielony zielony pieprz
    oregano
    majeranek
    lubczyk
    sól
    cukier
    opcjonalnie chili

Tortilla z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS: Soczewicę gotujemy na miękko. Na maśle dusimy cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Uduszone warzywa dodajemy do soczewicy. Dodajemy również pomidory. Gotujemy razem około 10 minut. Przyprawiamy do smaku.
  • 2. Każdą tortillę smarujemy sosem, posypujemy serem. Na środek kładziemy parówkę/kabanosa. Tortille zawijamy obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Ozdabiamy świeżą bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy