Tortilla miodowo-musztardowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić i usmażyć na oliwie. Boczek pokroić na cienkie plasterki i również go podsmażyć, aż plasterki staną się chrupiące i złote. Na patelni grillowej (lub na tej samej, na której smażyliście boczek) podpiec pokrojoną wcześniej na plasterki paprykę. Pokroić pomidora.
Przygotować sos, 2 łyżeczki miodu, musztardy łagodnej i ostrej dokładnie wymieszać w szklance lub słoiczku.
Piekarnik nagrzać do 160°C, placki do tortilli wyjąć z opakowania, na pojedynczym placku ułożyć plastry żółtego sera, wstawić do piekarnika na ruszt na kilka minut, aż do chwili, gdy ser zacznie się roztapiać. Wyjąć placek, na jego środku ułożyć kolejno warstwami: kurczaka, bekon, grillowaną paprykę, pomidora, sałatę. Polać sosem, zagiąć brzegi i włożyć między nie plasterek sera, żeby skleić brzegi. Na czas pieczenia można też spiąć brzegi wykałaczkami, które przed podaniem należy wyjąć. Tak zakręconą tortillę wstawić do piekarnika na 4-5 minut.
Podawać z sosem miodowo- musztardowym.
Komentarze