Tortilla miodowo-musztardowa

4.5 (193 ocen)

  • 10 min

To świetny, efektowny, a przy tym niezwykle szybki do wykonania pomysł na obiad lub kolację! Poczuj się jak w najlepszej meksykańskiej restauracji.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych placków do tortilli pełnoziarnistych
    1 podwójny filet z kurczaka
    30dag boczku
    1 czerwona papryka
    2 pomidory
    sałata (u mnie rukola)
    40dag sera żółtego
    po 2 łyżeczki musztardy łagodnej i ostrej
    2 łyżeczki miodu płynnego
    oliwa
    sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla miodowo-musztardowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić i usmażyć na oliwie. Boczek pokroić na cienkie plasterki i również go podsmażyć, aż plasterki staną się chrupiące i złote. Na patelni grillowej (lub na tej samej, na której smażyliście boczek) podpiec pokrojoną wcześniej na plasterki paprykę. Pokroić pomidora.
    Przygotować sos, 2 łyżeczki miodu, musztardy łagodnej i ostrej dokładnie wymieszać w szklance lub słoiczku.
    Piekarnik nagrzać do 160°C, placki do tortilli wyjąć z opakowania, na pojedynczym placku ułożyć plastry żółtego sera, wstawić do piekarnika na ruszt na kilka minut, aż do chwili, gdy ser zacznie się roztapiać. Wyjąć placek, na jego środku ułożyć kolejno warstwami: kurczaka, bekon, grillowaną paprykę, pomidora, sałatę. Polać sosem, zagiąć brzegi i włożyć między nie plasterek sera, żeby skleić brzegi. Na czas pieczenia można też spiąć brzegi wykałaczkami, które przed podaniem należy wyjąć. Tak zakręconą tortillę wstawić do piekarnika na 4-5 minut.
    Podawać z sosem miodowo- musztardowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować