Mam 19 lat i jestem przyszłą studentką Wyższej Szkoły Bankowej. W wolnych chwilach lubię gotować i testować nowe przepisy. Najbardziej smakują mi dania meksykańskie.
Składniki:
Ciasto:
● 3 szklanki mąki kukurydzianej
● 1/2 łyżeczki soli
● 2 szklanki letniej wody
● 4 łyżki oliwy
Farsz:
● 40 dag mieszanego mielonego mięsa
● puszka czerwonej fasoli
● puszka kukurydzy
● chili
● oliwa
● kilka łyżek koncentratu pomidorowego
● 3 cebule
● 6 ząbków czosnku
Tortilla meksykańska z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto mieszamy,
rękami formujemy kulę i
zagniatamy ciasto, aż stanie
się gładkie i nie będzie się
kleiło do rąk. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na
godzinę. Następnie dzielimy
ciasto na 12-15 części i każdą
cienko wałkujemy (nadając
plackom okrągły kształt).
2.Placki smażymy na rozgrzanej
patelni (bez tłuszczu) 1-2
minuty z każdej strony, aż ich
brzegi będą lekko podsuszone.
Zdejmujemy z ognia i układamy
na talerzu.
3.Na oliwie podsmażamy pokrojoną
cebulę, przez praskę wyciskamy do niej czosnek,
a następnie dodajemy mielone
mięso. Smażymy na małym
ogniu, cały czas mieszając,
doprawiamy chili do smaku.
Do mięsa dodajemy kilka łyżek
koncentratu pomidorowego,
aby farsz miał ładny kolor, oraz
odcedzoną kukurydzę i fasolę.
Mieszamy i chwilę smażymy.
4.Gotowy farsz nakładamy na
usmażone placki i składamy je
na pół.
Komentarze