Tortilla meksykańska z mięsem

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 19 lat i jestem przyszłą studentką Wyższej Szkoły Bankowej. W wolnych chwilach lubię gotować i testować nowe przepisy. Najbardziej smakują mi dania meksykańskie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 szklanki mąki kukurydzianej
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 2 szklanki letniej wody
    ● 4 łyżki oliwy
    Farsz:
    ● 40 dag mieszanego mielonego mięsa
    ● puszka czerwonej fasoli
    ● puszka kukurydzy
    ● chili
    ● oliwa
    ● kilka łyżek koncentratu pomidorowego
    ● 3 cebule
    ● 6 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla meksykańska z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy,
    rękami formujemy kulę i
    zagniatamy ciasto, aż stanie
    się gładkie i nie będzie się
    kleiło do rąk. Przykrywamy
    ściereczką i odstawiamy na
    godzinę. Następnie dzielimy
    ciasto na 12-15 części i każdą
    cienko wałkujemy (nadając
    plackom okrągły kształt).
  • 2. Placki smażymy na rozgrzanej
    patelni (bez tłuszczu) 1-2
    minuty z każdej strony, aż ich
    brzegi będą lekko podsuszone.
    Zdejmujemy z ognia i układamy
    na talerzu.
  • 3. Na oliwie podsmażamy pokrojoną
    cebulę, przez praskę wyciskamy do niej czosnek,
    a następnie dodajemy mielone
    mięso. Smażymy na małym
    ogniu, cały czas mieszając,
    doprawiamy chili do smaku.
    Do mięsa dodajemy kilka łyżek
    koncentratu pomidorowego,
    aby farsz miał ładny kolor, oraz
    odcedzoną kukurydzę i fasolę.
    Mieszamy i chwilę smażymy.
  • 4. Gotowy farsz nakładamy na
    usmażone placki i składamy je
    na pół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować