Tortilla hiszpańska z chorizo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Posiłek sycący, a niezwyczajny :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    kilka różyczek brokułu
    1 papryka
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1/2 puszki kukurydzy
    1 opakowanie chorizo w plasterkach (100g)
    4 jajka
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka

Tortilla hiszpańska z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z dodatkami 1. Ziemniaki obrać o ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę, zblanszowanego brokuła, odsączona kukurydzę i plasterki chorizo. podsmazyć 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostra papryką. Wymieszać z pokrojonymi w plasterki ziemniakami.
  • Tortilla hiszpańska z chorizo 2. Ziemniaki wymieszane z resztą dodatków przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać roztrzepanymi jajkami. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Można podawać z ketchupem. Smacznego :)

Porady

Jeśli ktoś ma patelnią przystosowaną do używania w piekarniku może ziemniaki z dodatkami zalać jajkami, podsmazyć 5 minut na małym ogniu i wstawić do piekarnika na 10 minut :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy